گلبولهای سفید (WBC) جزئی از سیستم دفاعی بدن هستند که وظیفه مبارزه با عوامل بیماریزا مثل باکتریها، انگلها و ویروسها را بر عهده دارند. در بدن انسان سالم، گلبولهای سفید فقط در خون یافت میشود، اما اگر عوامل بیماریزا به بدن نفوذ کنند، به سایر نقاط بدن منتقل میشوند. میزان این گلبولها میتواند نشانهای از وجود عفونت یا سایر بیماریها مثل سرطان باشد. اگر قصد دارید بدانید میزان نرمال WBC در آزمایش ادرار چقدر است و موارد دیگری را در مورد این آزمایش بدانید، ادامه مطالب را دنبال کنید.
WBC در آزمایش به چه معناست؟
گلبول سفید یک نوع سلول خونی است که در مغز استخوان تولید شده و در خون یافت میشود. گلبولهای سفید یکی از مهمترین بخشهای سیستم ایمنی بدن هستند و در مبارزه با عفونتها و سایر بیماریهایی که ممکن است در بدن ایجاد شود، جایگاه مهمی دارند. این سلولها دائما در خون جریان دارند و در زبان پزشکی به آن «لکوسیت» نیز میگویند.
برخی از بیماریها میتوانند باعث شوند بدن شما گلبولهای سفید کمتری نسبت به نیاز شما تولید کند. بیماریهایی که میتوانند تعداد گلبولهای سفید شما را کاهش دهند شامل انواع خاصی از سرطان و یا بیماریهای خودایمنی است. استفاده از برخی داروها از جمله شیمی درمانی نیز میتواند تعداد گلبولهای سفید خون را کاهش دهد. گلبولهای سفید دارای پنج نوع اصلی است. اگرچه هر یک از آنها ویژگیهای مشابهی دارند، اما عملکردهای متفاوتی دارند. این گلبولها شامل انواع زیر است:
نوتروفیل
این سلولها با باکتریها و قارچها مبارزه میکنند و شیوه مبارزه آنها به صورت بلعیدن و نابود کردن عامل عفونی است.
لنفوسیت
این سلولها در دو نوع T و B وجود دارند و بعد از تشخیص عامل عفونی با تولید آنتیبادی به نابودی آن میپردازند.
مونوسیت
این گلبولها با تولید آنزیمهای لیزوزومی عوامل عفونی را نابود میکنند.
ائوزینوفیل
در پاسخ به این سوال که Eosinophil چیست باید گفت این گلبولهای سفید علیرغم اینکه درصد کمی از WBCها را تشکیل میدهند نقش مهمی در مبارزه با انگلها و سلولهای سرطانی دارند.
بازوفیل
بازوفیلها هنگام ورود عفونت به خون نقش مهمی بازی میکنند. این سلولها در کنترل علائم حساسیت نیز مشارکت دارند.
آزمایش WBC تعداد کل این سلولها را در خون شما اندازهگیری میکند. آزمایش دیگری به نام CBC Diff، میزان هر نوع گلبول سفید را به طور جداگانه اندازهگیری میکند.
بهترین زمان انجام آزمایش WBC
آمادگی خاصی برای انجام این آزمایش لازم نیست. بنابراین میتوان در هر زمانی از شبانه روز آن را انجام داد. اما مصرف بعضی داروها میتواند در نتایج این آزمایش اختلال ایجاد کند. چنانچه داروهای زیر را مصرف میکنید لازم است که قبل از آزمایش با پزشک خود مشورت کنید:
- کورتیکواستروئیدها
- کینیدین
- آنتی هیستامین
- کلوزاپین
- آنتی بیوتیک
- داروهای ضد تشنج
- هپارین
- دیورتیک
- داروی شیمی درمانی
- سولفونامیدها
تفسیر آزمایش WBC چطور انجام میشود؟
میزان WBC در نوزادان تازه متولد شده بسیار بالا است، اما این مقادیر با افزایش سن کاهش مییابد. اگرچه ممکن است مقادیر مرجع متفاوتی در محیطهای آزمایشگاهی مختلف وجود داشته باشد، اما اندازهگیری با توجه به میزان WBC در یک میکرولیتر (mcl) خون انجام میشود. به طور رایج مقادیر زیر به عنوان محدوده نرمال در نظر گرفته میشود:
- در نوزادان: بین ۹۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰
- در کودکان زیر ۲ سال: بین ۶۲۰۰ تا ۱۷۰۰۰
- افراد بالای دو سال: بین ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰
این محدودههای طبیعی ممکن است بین آزمایشگاهها متفاوت باشد و سایر واحدهای اندازه گیری معمول ممکن است برای حجم خون استفاده شوند. انواع سلولهایی که WBCها را تشکیل میدهند معمولا به صورت درصد اندازهگیری میشوند. این نسبتها برای یک انسان سالم به صورت زیر است:
- نوتروفیلها ۵۵ تا ۷۳ درصد
- لنفوسیتها بین ۲۰ تا ۴۰ درصد
- ائوزینوفیل ۱ تا ۴ درصد
- مونوسیت ۲ تا ۸ درصد
- بازوفیلها ۰.۵ تا ۱ درصد
میزان نرمال Wbc در آزمایش ادرار بین ۰ تا ۵ خواهد بود. به طور عادی نباید گلبول سفید در ادرار وجود داشته باشد؛ اما در صورتی که میزان آن از محدوده طبیعی بیشتر باشد میتواند نشانه عفونت باشد. WBC بالا و پایین ممکن است دلیل یک مشکل اساسی دیگر باشد.
WBC بالا نشانه چیست؟
سطح بالای WBC در خون به معنای وجود عفونت یا بیماری دیگری در بدن است و آنتیبادیهای شدیدی برای دفاع از بدن به دلیل این بیماری تولید میشود. بالا بودن مقدار گلبولهای سفید میتواند به عنوان یکی از علائم سرطان خون نیز شناخته شود. آزمایش WBC بالاتر از مقدار طبیعی میتواند نشانه مشکلات زیر باشد:
- بیماریهای آلرژیک
- بیماریهای ناشی از سیگار کشیدن، مانند COPD و بیماری مزمن انسدادی ریه
- بیماریهای خود ایمنی و نقص سیستم ایمنی
- استرس
- التهاب مفاصل
- استفاده از داروهای کورتیزون
- تومورها و بیماریهای مغز استخوان
- کم خونی
- التهاب و بیماریهای عفونی
- جراحات، سوختگی و آسیب بافتی
علاوه بر همه اینها، ممکن است در آخرین مراحل بارداری نیز مقادیر WBC افزایش یابد.
WBC پایین نشانه چیست؟
تعدا کم گلبولهای سفید را لکوپنی مینامند. برخی از اختلالات متابولیک و بیماریهای مختلف میتوانند باعث ظهور این بیماری شوند. قرار گرفتن در معرض اشعه یا رادیوتراپی نیز میتواند باعث کاهش WBC شود. سایر شرایطی که منجر به کاهش این گلبولها میشود شامل موارد زیر است:
- تغذیه نامتعادل و سوء تغذیه
- بیماریهای مرتبط با مغز استخوان
- بیماریهایی که سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار میدهند.
- بیماریهای کبد و طحال
- بیماریهای عفونی ناشی از ویروس
- کمبود مواد معدنی مانند روی، ویتامینها و مس
پیوند عضو یا استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی به هر دلیلی ممکن است باعث کاهش WBC شود. علاوه بر این، مقدار کم آزمایش WBC ممکن است به عنوان یک عارضه جانبی مصرف آنتی بیوتیکها، دیورتیکها، داروهای سرکوب کننده تیروئید و برخی از داروهای دیگر باشد.
هومکا و آزمایش WBC در منزل!
شرایط خاص پزشکی یا مشکلات حرکتی ممکن است که باعث شود حضور در آزمایشگاه برای شما دشوار باشد. در چنین شرایطی نیاز به نگرانی نیست. مجموعه هومکا این آمادگی را دارد که انواع خدمات آزمایش در منزل را به شما ارائه دهد.
برای ثبت درخواست هرگونه آزمایش پزشکی در منزل کافی است با شماره تلفن ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید. خدمات هومکا در بالاترین کیفیت و توسط معتبرترین آزمایشگاههای کشور انجام میگیرد و نتایج آن به صورت آنلاین در اختیار شما قرار خواهد گرفت. امکان استفاده از پوشش بیمه درمانی نیز در این خدمات فراهم است و همچنین میتوانید برای تفسیر نتایج آزمایشهای پیشین خود نیز از هومکا کمک بگیرید.
این خدمات هم اکنون در سراسر استان تهران و شهرستانهای کرج، مشهد، قم، شیراز، رشت، اهواز، اصفهان، قزوین و تبریز قابل ارائه است. برای مشاهده سایر خدمات ما میتوانید به آدرس هومکا به نشانی www.homeca.ir مراجعه کنید.