جامعه توکن فلوکی اینو چندی پیش به خاموشکردن یکی از پلهای میانزنجیرهای اصلی وابسته به این پروژه رأی مثبت داد و قرار شد ۴.۹۷تریلیون توکن این پل به ارزش ۱۰۰میلیون دلار، سوزانده شود؛ اما آیا این توکنسوزی میتواند روی قیمت فلوکی تأثیر مستقیم داشته باشد؟
به گزارش دیکریپت، این پل این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا توکنهای فلوکی خود را از شبکه اتریوم به شبکه بایننس اسمارت چین انتقال دهند. همان طور که احتمالاً میدانید، بلاک چینهای مختلف معمولاً با یکدیگر سازگاری ندارند و جابهجایی داراییهای از شبکهای به شبکه دیگر نیازمند یک پروتکل واسطه یا همان پل میانزنجیرهای است.
برای غیرفعالکردن این پل، قرار است ۴.۹۷تریلیون توکن فلوکی مربوط به آن سوزانده شوند. ارزش این مقدار فلوکی اینو با قیمتهای فعلی برابر با ۱۱۷میلیون دلار است.
بسیار خب؛ آیا اکنون میتوان گفت جامعه فلوکی اینو قرار است ۱۱۷میلیون دلار از توکنهای خود را از بین ببرد؟
پاسخ کوتاه «خیر» است و در ادامه خواهیم گفت چرا.
ماجرای توکنسوزی پل فلوکی اینو
این پل میانزنجیرهای در ژوییه سال ۲۰۲۱ (تیر ۱۴۰۰) راهاندازی شد و برای فعالیت خود نیاز به ضرب مقداری مساوی توکن فلوکی در شبکه بایننس اسمارت چین داشت؛ یعنی ۱۰تریلیون فلوکی در شبکه اتریوم و ۱۰تریلیون فلوکی در بایننس اسمارت چین.
برای شروع کار پل میانزنجیرهای هم نیاز بود مقداری نقدینگی کنار گذشته شود تا از انجام بدون ایراد تراکنشها اطمینان حاصل شود. پروژه فلوکی اینو هم دقیقاً به همین خاطر ۶۰۰میلیارد واحد فلوکی را از خزانه خود به حساب این پل واریز کرد.
در این فرایند، کاربران باید ابتدا توکنهای فلوکی خود را به حساب پل واریز کنند؛ یعنی اساساً دارایی خود را با قفلکردن در پروتکل این پل میانزنجیرهای، از گردش خارج کنند. پس از انجام این کار، آنها در شبکه بایننس اسمارت چین همان مقدار توکنی را که قفل کردهاند، دریافت خواهند کرد. هنگامی که توکنها در جهت مخالف، یعنی از بایننس اسمارت چین به اتریوم حرکت میکنند هم همین مسئله صادق است.
در ابتدای این بخش از گزارش به این نکته اشاره کردیم که عرضه کل فلوکی اینو ۲۰تریلیون واحد است، اما اساساً طراحی این پل این را نشان میدهد که با هر سپردهگذاری برای انتقال توکن، مقداری فلوکی از عرضه در گردش خارج میشود. لازم است بار دیگر تأکید کنیم، توکنهایی که در این پل سپردهگذاری میشوند، از طریق شبکه منتقل نشده و صرفاً با معادل خود در شبکه مقصد جبران میشوند.
برای مثال، آن ۶۰۰میلیارد فلوکی اینو که پیشتر گفتیم در شروع کار این پلمیانزنجیرهای مورد استفاده قرار گرفتند، جزو ۹.۳تریلیون عرضه در گردش این میم کوین که در وبسایت کوین گیکو (CoinGecko) اعلام شده است، محسوب نمیشود.
حال اگر دو قرارداد هوشمندی که این پل را تشکیل دادهاند، بررسی کنیم، میبینیم ۱.۷۷تریلیون فلوکی در شبکه اتریوم و همین طور ۳.۸تریلیون واحد از این میم کوین در شبکه بایننس اسمارت چین قفل شده است.
مجموع این دو عدد ۵.۵۷تریلیون واحد است که اساساً در رقم عرضه در گردش فلوکی اینو به حساب نمیآیند و به همین خاطر روی قیمت این ارز دیجیتال تأثیر مستقیم نمیگذارند؛ مگر اینکه بهنحوی از این پل خارج شوند. به همین خاطر است که این توکنها میتوانند برای یک هکر ارزشمند قلمداد شوند.
هک پلهای میانزنجیرهای در فضای ارزهای دیجیتال چیز جدیدی نیست و برخی از بزرگترین هکهای سال ۲۰۲۲ این صنعت به سرقت از همین پلهای بینبلاک چینی مرتبط بودهاند. مارس سال گذشته (اوایل فروردین ۱۴۰۱) پل میانزنجیرهای رونین (Ronin)، وابسته به بازی بلاک چینی مشهور اکسی اینفینیتی هک و ۶۲۲میلیون دلار از این طریق سرقت شد. در ماه اکبتر (مهر) نیز ۵۶۶میلیون دلار از یک پل دیگر به نام «BSC Token Hub» به سرقت رفت.
پس چرا فلوکی قصد توکنسوزی دارد؟
اکنون به پرسش اصلی هولدرهای فلوکی اینو میرسیم؛ چرا این توکنسوزی انجام میشود؟
فرض کنید یک هکر موفق شود برای دسترسی به این ۵.۵۷تریلیون توکن، از قراردادهای این پل سوءاستفاده کند. در این صورت، عرضه در گردش فلوکی در در هر دو شبکه اتریوم و بایننس اسمارت چین، از ۱۰تریلیون فراتر خواهد رفت که نقض صریح توکنومیک این پروژه است. این اتفاق فرضی، تأثیر منفی بسیار شدیدی بر قیمت فلوکی اینو خواهد داشت.
بنابراین، جامعه فلوکی، به منظور پیشگیری از چنین بحرانی، تصمیم گرفته است ۴.۹۷تریلیون واحد از این ۵.۵۷تریلیون فلوکی را روز ۹ فوریه (۲۰ بهمن) بسوزاند.
۶۰۰میلیارد واحد مابقی هم به خزانه فلوکی بازگردانده میشوند و در واقع این رقم همان مقداری است که به شروع کار این پل اختصاص داده شده بود. در پایان نیز عرضه کل فلوکی بدون تغییر باقی خواهد ماند.