دامنه از مهمترین ملزومات برای راه اندازی وب سایت می باشد. اگر می خواهید بدانید دامنه چیست و چه کاربردی دارد لازم است بدانیم در ابتدایی ترین تعریف ممکن، دامنه به معنی آدرس وب سایت می باشد. دامنه در اصطلاح به نام های دامین و دومین نیز خوانده می شود که هیچ کدام، تفاوتی با یکدیگر نداشته و فقط نحوه تلفظ آنها با هم فرق دارد. یکی از کاربردهای اصلی دامنه در اینترنت این است که بازدیدکنندگان با وارد کردن آدرس آن سایت در مرورگر بتوانند سایت موردنظر را مشاهده نمایند.
دسته بندی کلی دامنه ها
دامنه ها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند که هر کدام از آنها، شامل موارد متعددی می باشند. این دو دسته عبارتند از:
- دسته بندی دامنه ها به لحاظ موضوعی نظیر دامنه های عمومی، دامنه های اختصاصی و …
- دسته بندی دامنه ها به لحاظ جغرافیایی نظیر دامنه های بین المللی، قاره ای، کشوری و …
که معمولا با پسوند دامنه قابل تشخیص هستند.
پسوند دامنه چیست و چه کاربردی دارد؟
دامنه چیست؟
دامنه از دو بخش اصلی تشکیل می شود که شامل نام دامنه و پسوند می باشد. برای مثال در دامنه google.com مقدار google به عنوان نام دامنه و com به عنوان پسوند دامنه، ایفای نقش می کنند. تعداد پسوندهای بسیار زیادی وجود دارد که از میان آنها می توان به پسوندهای com,net,org,ir و … اشاره نمود. در سالهای اخیر نیز پسوندهای جدیدی عرضه شده اند که تعداد آنها حتی به بیش از چندهزار مورد نیز می رسد! برای اینکه بتوانیم دامنه یا دامنه هایی را در اختیار داشته باشیم باید آنرا ثبت نماییم.
ثبت دامنه چگونه انجام می شود؟
حال که دانستیم دامنه چیست ، برای ثبت دامنه می توانیم از طریق شرکت های ارائه دهنده خدمات ثبت دامنه و میزبانی وب اقدام نماییم. در ابتدا می بایست مطمئن شویم که نام دامنه موردنظر ما برای ثبت، آزاد است و همچنین محدودیت قانونی یا حقوقی برای ما ندارد. پس از اطمینان از آزاد بودن دامنه (Whois) و نبود محدودیت های ذکر شده می توانیم دامنه موردنظر را ثبت نماییم. بسته به نیاز و سیاست کاری وب سایت ها می توان انواع پسوندها را ثبت نمود. معمولا صاحبان وب سایت های ایرانی از پسوندهای ir و com استقبال بیشتری می کنند.
برای بررسی آزاد بودن دامنه می توانید از طریق لینک زیر اقدام نمایید:
مقدار www در آدرس سایت چیست؟
در حالت کلی، دامنه علاوه بر دو بخش “نام دامنه” و “پسوند” دو بخش دیگر نیز دارد که عبارتند از:
- پروتکل مورد استفاده سایت نظیر http , https و یا موارد دیگر نظیر ftp و …
- پیشوند دامنه که مقدار www به عنوان یک مقدار استاندارد پذیرفته شده است.
- غالبا تفاوتی ندارد شما آدرس سایت را با www یا بدون آن در مرورگر وارد نمایید.
نحوه ثبت کردن دامنه
پس از بررسی آزاد بودن دامنه می توانید بلافاصله سفارش ثبت دامنه را انجام دهید. توجه داشته باشید روال و نحوه ثبت دامنه های ملی ir با سایر دامنه ها کمی متفاوت بوده و برای اینکار می بایست شناسه ایرنیک داشته باشید. در واقع زمانی که در حال ثبت دامنه هستید شناسه ایرنیک از شما خواسته می شود که می بایست آنرا وارد نمایید. برای ساخت شناسه ایرنیک می توانید از طریق لینک زیر اقدام نمایید:
برای ثبت دامنه های بین المللی و سایر دامنه ها معمولا وارد کردن مشخصاتی نظیر نام، نام خانوادگی، ایمیل، آدرس و شماره تماس کافی بوده و روال آسان تری در مقایسه با ثبت دامنه های ملی ir دارند.
پس از ثبت موفق دامنه، یک پنل شامل یکسری امکانات در اختیار شما قرار داده می شود که از طریق آن می توانید دامنه خود را مدیریت نمایید. یکی از مهمترین بخش های پنل دامنه، بخش تنظیم DNS است که کلید اتصال به فضای سایت (هاست) می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص هاست، پیشنهاد می کنیم مطلب زیر را مطالعه نمایید:
نکات و موارد مهم در خصوص دامنه ها
دامنه ها معمولا بصورت سالانه یا چند ساله قابل ثبت هستند و نیاز به تمدید مجدد دارند.
امتیاز مادی و معنوی دامنه ها قابل پیگیری می باشد. پس حتما دقت لازم را داشته باشید.
به مراجع ثبت کننده دامنه ها، رجیسترار گفته می شود که معمولا به شرکت های دیگر نمایندگی می دهند.
دامنه ها قابلیت انتقال مالکیت و انتقال پنل را دارند.