وقتی استارتاپهای حوزه فناوری قصد دارند محصول بزرگ بعدی خود را بسازند، همچنان تصور تشکیل یک تیم فنی خودگردان را در ذهن میپرورانند که با تمام وجود خود را وقف کار کردهاند. اما در واقعیت، تشکیل تیم برنامه نویسی موفق معمولاً به آن سادگی نیست که به نظر میرسد. آنچه یک برنامه نویس خوب را از یک توسعه دهنده بینقص متمایز میسازد، زمانی اتفاق میافتد که اعضای تیم برنامه نویسی عزم خود را در دستیابی به اهداف مشترک جزم کرده باشند. در حقیقت، اکثر پروژههای توسعه نرم افزار به دلیل کمبود اعتماد به نفس جمعی و فردی و عدم اطمینان به موفقیت پروژه در همان مراحل اولیه شکست میخورند. بنابراین، آشنایی با خط مشیهای نتیجه بخش و بهترین شیوهها برای تشکیل تیم برنامه نویسی موفق از پیدا کردن افراد مناسب گرفته تا روشهای مدیریت پروژه برنامه نویسی بسیار اهمیت دارد. با مطالعه این مقاله، آشنایی کافی با موارد ذکر شده حاصل خواهد شد.
پیش از پرداختن به بحث تشکیل تیم برنامه نویسی موفق، بهتر است ابتدا خلاصهای از مراحل و چرخه حیات توسعه نرم افزار ارائه شود.
مراحل ساخت نرم افزار یا چرخه حیات توسعه نرم افزار چیست ؟
چرخه حیات توسعه نرم افزار (Software Development Life Cycle | SDLC) به مجموعهای از گامها برای ایجاد برنامههای نرم افزاری گفته میشود. میتوان به وسیله این گامها فرآیند توسعه نرم افزار را به وظایفی (Task) تقسیم کرد و این وظایف را به افراد مختلف تیم برنامه نویسی و توسعه محصول محول کرد.
سپس این وظایف توسط اعضای تیم برنامه نویسی و توسعه محصول تکمیل میشوند و قابل ارزیابی خواهند بود. چرخه حیات توسعه محصول نرم افزاری به شش تا هشت گام مختلف تقسیم میشود.
این مراحل ساخت نرم افزار یا همان مراحل توسعه محصول نرم افزاری در ادامه فهرست شدهاند:
- برنامهریزی (Planning)
- برآورد نیازمندیها و ملزومات (Requirements)
- طراحی محصول نرم افزاری (Design)
- ساخت محصول نرم افزاری (Build)
- مستندسازی (Document)
- آزمایش و تست نرم افزار (Test)
- استقرار (Deploy)
- نگهداری (Maintain)
باید به این نکته توجه داشت که دستهبندیها و تفسیرهای متفاوتی از مراحل ساخت نرم افزار و چرخه توسعه محصول وجود دارد و در منابع مختلف گامها و دستهبندیهای متفاوتی ارائه شده است. در بسیاری از سازمانها، معمولاً گامهای مختلف تولید نرم افزار به بخشهای کوچکتری تقسیم میشوند.
برای مثال، بخش برنامهریزی ممکن است به زیربخشهایی نظیر تحقیقات فناوری، تحقیقات بازاریابی و تجزیه-تحلیل هزینه و سود تقسیمبندی شود. همچنین، برخی از گامها و مراحل ممکن است با یکدیگر ادغام شوند. مثلاً این امکان وجود دارد که مرحله تست به طور همزمان با فاز توسعه پیش برود.
در یک دستهبندی سادهتر، میتوان چرخه حیات توسعه نرم افزار را در چهار گام اصلی تحلیل (Analysis)، طراحی (Design)، پیادهسازی (Implementation) و تست نیز دستهبندی کرد. برای هر یک از این مراحل در چرخه حیات توسعه نرم افزار نقشهای شغلی مختلفی تعیین و یک تیم برنامه نویسی بر اساس این نقشها تشکیل میشود. در بخشهای بعدی این مقاله، نقشهای شغلی مختلف در تشکیل تیم برنامه نویسی معرفی شدهاند. اما اکنون بهتر است در ادامه به چیستی یک تیم برنامه نویسی پرداخته و ویژگیهای یک تیم برنامه نویسی موفق شرح داده شوند.
تیم برنامه نویسی چیست ؟
یک تیم برنامه نویسی گروهی از افراد را شامل میشود که توسعه و نگهداری نرم افزارهای کامپیوتری را بر عهده دارند. اعضای تیم برنامه نویسی و توسعه نرم افزار برای ساخت یک پروژه و محصول فنی با یکدیگر همکاری میکنند. هر شخص در تیم توسعه در رسیدن به این مقصود نقش دارد و باید در قبال کار خود پاسخگو باشد.
مهمتر از همه، تیمهای توسعه نرم افزار باید خود سازماندهی شده و دارای عملکرد متقابل باشند. انجام وظایف به صورت ساختارمند و بهینه در سطح فردی، اثربخشی کلی تیم توسعه را بهبود میبخشد. در عین حال، هنگام برقراری ارتباط و انجام کارهای گروهی نیز اعضای تیم باید همکاری و تعامل سازندهای با یکدیگر داشته باشند. برای دستیابی به این هم افزایی در ساختار تیم و توانمندسازی، بسیار مهم است که تیمهای توسعه خصوصیتهای ویژهای داشته باشند. به همین سبب در ادامه به شرح این ویژگیها پرداخته شده است.
یک تیم برنامه نویسی موفق چه ویژگیهایی دارد؟
ویژگیهای یک تیم برنامه نویسی موفق در ادامه این بخش فهرست شدهاند:
- تیم توسعه در جایی که بهرهوری به مشارکت جمعی بستگی دارد به طور طبیعی به صورت خود سازماندهی شده عمل میکند.
- تیمها به خوبی تجهیز شدهاند و به صورت چند جانبه عمل میکنند. یک تیم برنامه نویسی موفق تمام توانمندیهای لازم برای پیشبرد محصول در طول تمام مراحل توسعه را کسب کرده است.
- با وجود اینکه هر یک از اعضای تیم برنامه نویسی، مهارتها و حوزه تمرکز خاص خود را دارند، مسئوليتپذیری و پاسخگویی در قالب یک تیم به تمام افراد تعلق دارد.
یک تیم توسعه موفق به لحاظ فرهنگی چه خصوصیتهایی دارد؟
تیم مهندسی نرم افزار به لحاظ فرهنگی دارای اعضایی است که:
- به ساختارمندی و تمیزی کدهای پایه (Codebase) بسیار اهمیت میدهند.
- شناخت کافی نسبت به علاقهمندیهای کاربران نهایی محصول دارند.
- به جای نقد مستقیم افراد، ایدهها را مورد انتقاد قرار میدهند.
- آنها تجارب خود در گذشته و حال را برای ارائه ایدههای جدید به تیم انتقال میدهند.
- اوقات خوشی را با هم میگذرانند و به یکدیگر اعتماد دارند.
انتخاب ساختار مناسب بر اساس ویژگیهای پروژه در تشکیل تیم برنامه نویسی بسیار اهمیت دارد. بنابراین، در ادامه به شرح انواع ساختارهای رایج تیمهای برنامه نویسی پرداخته شده است.
ساختارهای تشکیل تیم برنامه نویسی چه هستند؟
سه نوع ساختار رایج برای تیمهای برنامه نویسی وجود دارد:
- کلیگرا (Generalist)
- تخصصی (Specialist)
- تیم ترکیبی (Hybrid)
هر یک از این نوع تیمها ممکن است در یک پروژه عملکرد مطلوبی داشته و در پروژه دیگر دچار مشکل شوند. برای جلوگیری از شکست تیمها، باید عواملی از جمله پیچیدگیها، محدودیتهای زمانی و بودجه را در نظر گرفت و سپس بر اساس این عوامل در خصوص اینکه کدام ساختار بهتر است تصمیمگیری شود. به طور کلی، تیم برنامه نویسی ممکن است به روشهای متعددی سازماندهی شود. برای مثال، تیم برنامه نویسی بیتکلف (Egoless) و تیمهای دارای برنامهنویس ارشد (Chief Programmer Team) دو ساختار رایج دیگری هستند که معمولاً به کار گرفته میشوند. در ادامه، ابتدا به عوامل موثر در انتخاب ساختار تیم برنامه نویسی پرداخته و سپس هر یک از این دو نوع ساختار رایج به طور مختصر شرح داده میشود.
عوامل موثر در انتخاب ساختار تشکیل تیم برنامه نویسی کدامند؟
عوامل تاثیرگذار در انتخاب نوع ساختاری تیم برنامه نویسی در یک پروژه خاص به شرح زیرند:
- سطح دشواری پروژه (پیچیدگی)
- اندازه پروژه
- مدت زمانی پروژه
- میزان پیمانهای بودن پروژه (Modularity)
- قابلیت اطمینان (Reliability)
- سایر موارد
تیم برنامه نویسی بیتکلف چیست؟
به گفته دانشمند علوم کامپیوتر، مرلین مانتِی (Marilyn Mantei)، رضایت شغلی بیشتری در افرادی گزارش شده است که بخشی از یک تیم برنامه نویسی غیرمتمرکز هستند. یک تیم برنامه نویسی بیتکلف شامل گروههای ده نفره یا کمتر است. کدها در میان اعضای گروه تبادل و اهدافی تعیین میشوند. رهبری در داخل گروه بر اساس نیازها و مهارتهای مورد نیاز در طول یک زمان مشخص جا به جا میشود. کمبود ساختار در تیم برنامه نویسی بیتکلف میتواند منجر به ضعف در کارایی، اثربخشی و شناسایی خطا برای پروژههای با مقیاس بزرگ شود. تیمهای برنامه نویسی بیتکلف بهترین عملکرد را در زمینه پروژههای بسیار پیچیده از خود نشان میدهند.
تیم دارای برنامه نویس ارشد
یک تیم دارای برنامه نویس ارشد معمولاً از تیمهای سه نفره تشکیل میشود که شامل یک برنامه نویس ارشد، برنامه نویس سطح بالا (Senior Level Programmer) و یک متصدی برنامه (Program Librarian) است. برنامه نویسان و تحلیلگران دیگری هم در صورت لزوم به تیم اضافه خواهند شد.
نقطه ضعف چنین ساختاری، کمبود ارتباط و تعامل میان اعضای تیم، کمبود همکاری در انجام تسکها (وظایف) و تکمیل تسکهای پیچیده را شامل میشود. ساختار تیمهای دارای برنامه نویس ارشد برای انجام وظایف یا همان تسکهای سادهتر بازدهی بیشتری را از خود نشان میدهند. زیرا جریان اطلاعات در این تیمها دارای محدودیت است. طبق گزارشهای دریافتی، افرادی که در تیمهایی با این ساختار کار میکنند، روحیه کاری ضعیفتری از خود بروز میدهند.
تیمهایی با ایستگاه کاری مشترک
نوع دیگری از ساختار تیمهای برنامه نویسی، تیمهای با ایستگاه کاری مشترک هستند. این نوع ساختار خود به دو نوع تقسیم میشوند:
- برنامه نویسی دو نفره: روش توسعهای است که در آن دو برنامه نویس در یک ایستگاه کاری با هم کار میکنند.
- برنامه نویسی گروهی: در این رویکرد توسعه نرم افزار، کل تیم روی یک موضوع به طور همزمان در یک فضای مشترک و با یک کامپیوتر کار میکنند.
مدلهای برنامه نویسی به کار گفته شده در تشکیل تیمهای برنامه نویسی چه هستند؟
مدلهای برنامه نویسی به تیمهای برنامه نویسی و توسعه نرم افزار کمک میکنند تا پروژههای خود را با استفاده از این اصول و روشها توسعه دهند، مستقر سازند و تست کنند. در ادامه این بخش، دو مدل کلیدی و رایج به کار گرفته شده توسط تیمهای برنامه نویسی شرح داده شدهاند.
مدل آبشاری
مدل آبشاری (Waterfall) که به عنوان رویکردی سنتی در نظر گرفته میشود، یک مدل تولید خطی به حساب میآید. توالی وقایع و رویدادها در این مدل به شرح زیر است:
- جمعآوری و مستندسازی نیازمندیها
- طراحی
- کدنویسی و تست یونیت
- اجرای تستها و آزمایشهای سیستمی
- رفع هر گونه مشکلی
- تحویل محصول نهایی
هر گام در طول فرآیند توسعه نرم افزار متمایز و مجزا است و به طور کلی هر مرحله پیش از شروع مرحله بعد به اتمام میرسد. تیمهای برنامه نویسی که از این مدل استفاده میکنند، قادر به طراحی زودهنگام پروژه در زوند توسعه هستند. این مسئله به تیمها اجازه میدهد تا به جای بازطراحیهای مدام، بر کدنویسی و تست نرم افزار در حین کار تمرکز داشته باشند. این مسئله به تیمها اجازه میدهد تا طراحی را به طور کامل و با دقت بیشتری انجام دهند تا افراد بتوانند درک کاملی نسبت به تمام موارد قابل تحویل به دست آورند.
مدل چابک
مدل توسعه چابک (Agile Software Development) رویکردی با تمرکز بیشتر بر ارزشهای تیمی نسبت به مدل آبشاری به حساب میآید. در این مدل، تیمها به روش تحویل/استقرار سریع کار میکنند که در آن کارها به بخشهایی به نام «Sprint» (به معنی دوی سرعت) تقسیم میشوند.
اسپرینتها معمولاً به صورت موارد نرمافزاری قابل تحویل دو هفتهای تعریف میشوند. مسئولیت تکمیل اسپرینتها بر عهده هر تیم یا یکی از اعضای تیم خواهد بود. پیرامون توسعه چابک چند مقاله در مجله تم آف منتشر شده است که مطالعه آنها برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این مدل توسعه نرم افزار به علاقهمندان پیشنهاد میشود:
- روش توسعه چابک نرم افزار (Agile Software Development) چیست؟
- توسعه نرم افزار چابک (Agile Software Development) — علل پیدایش
- مدیریت چابک چیست؟ — Agile Management به زبان ساده و کاربردی
حال در ادامه این مقاله به شرح نقشهای شغلی و مسئولیتهای تعریف شده برای اعضای مختلف یک تیم برنامه نویسی و توسعه محصول نرم افزاری پرداخته شده است. پیش از آن، دورههای آموزشی مهندسی نرم افزار با توجه به اهمیت یادگیری آن برای مدیریت تیم برنامه نویسی به طور خلاصه معرفی شدهاند.
نقشها و مسئولیتها در تشکیل یک تیم برنامه نویسی چه هستند؟
برای ایجاد شرایط موثر در توسعه نرم افزار، تعیین و تعریف نقشها و مسئولیتها در یک تیم برنامه نویسی امری بسیار حیاتی به حساب میآید. در این بخش به مهمترین و ضروریترین نقشها و مسئولیتهای تجاری و فناوری محور برای تیمهای متداول توسعه نرمافزار پرداخته شده است. همچنین، فیلمها و دورههای آموزشی مرتبط با هر یک از این نقشهای شغلی نیز برای علاقهمندان معرفی شدهاند.
مدیر واحد تجاری
یک مدیر واحد تجاری (Business Unit Manager) به نوعی مدیریت وظایف (Taskها) را بر عهده دارد. کار یک مدیر واحد تجاری حصول اطمینان از این مسئله است که تیم توسعه در مسیر دستیابی به اهداف تعیین شده قرار گرفته است و در موفقیت سازمان در دراز مدت مشارکت دارد. برخی از وظایف یک مدیر واحد تجاری شامل موارد زیرند:
- آغاز کردن پروژه
- فراهم کردن یک چشمانداز روشن از محصول/پروژه و ارائه یک طرح و برنامه راهبردی (استراتژیک)
- پایان دادن به نقاط عطف پروژه
مدیر محصول
با وجود اینکه ممکن است در تیمهای برنامه نویسی کوچکتر، مدیر تجاری نقش مدیر محصول (Product Manager) را هم ایفا کند، در هر صورت مشخص کردن و تمیز دادن نقشها و مسئولیتهای یک مدیر محصول بسیار اهمیت دارد. ی
ک مدیر محصول به جای کل یک کسب و کار تنها در قبال موفقیت یک محصول خاص مسئول است. مسئولیتهای کلیدی یک مدیر محصول شامل موارد زیر است:
- ترجمه و تبدیل چشمانداز ارائه شده توسط مدیر واحد تجاری به یک نقشه راه
- تعریف و توسعه معیارها و ویژگیهای محصول
تحلیلگر کسب و کار
تحلیلگر تجاری یا تحلیلگر کسب و کار (Business Analyst) که تحلیلگر نرم افزار هم خطاب میشود، به عنوان رابط بین جنبههای فنی و تجاری پروژه توسعه نرم افزار عمل میکند. یک تحلیلگر تجاری، دادهها را برای بهبود روندها و تولید گزارشهای لازم به کار میگیرد.
مدیر محصول و تحلیلگر کسب و کار برای تعریف و بهبود قابلیتها و ویژگیهای محصول به همراه یک رهبر فنی (Technical Lead) با یکدیگر همکاری میکنند تا از آمادگی برای شروع توسعه اطمینان حاصل شود. یک تحلیلگر کسب و کار ممکن است:
- ویژگیها و قابلیتهای محصول را شفافسازی کند.
- به پرس و جوهای میان رهبری فنی و مدیر محصول رسیدگی کند.
- از عدم ایجاد مزاحمت برای تیم برنامه نویسی در خصوص مسائل تجاری اطمینان حاصل کند.
تحلیل نرم افزار به چه چیزی گفته میشود؟
مرحله تجزیه و تحلیل نقطه آغاز چرخه حیات پروژه به حساب میآيد. در این مرحله، نتایج قابل تحویل در سطح بالای منشور پروژه به نیازمندیهای تجاری جزئیتر تقسیم میشوند. همچنین، مرحله تجزیه و تحلیل بخشی از پروژه است که در آن مسیر کلی پروژه از طریق ایجاد اسناد مربوط به استراتژیها تعیین میشود. گردآوری نیازمندیها جاذبه اصلی فاز تجزیه و تحلیل به شمار میرود. فرآیند جمعآوری ملزومات تنها به راحتی پرسیدن نیازمندیها از کاربران یا سفارشدهندگان محصول و یادداشت کردن پاسخ آنها نیست. بسته به پیچیدگی محصولی که باید تولید شود، فرآیند جمعآوری ملزومات فرآیند تعریف شده مخصوص به خودش را دارد که بحث پیرامون آن از حوصله این مقاله خارج است.
تحلیلگر نرم افزار باید چه مهارتهایی داشته باشد؟
یکی از اعضای یک تیم برنامه نویسی تحلیلگر نرم افزار است که کار تجزیه و تحلیل را در گام نخست چرخه حیات توسعه نرم افزار بر عهده دارد. تحلیلگر نرم افزار در تیم برنامه نویسی و توسعه، به شخصی گفته میشود که دامنه کاربردی نرم افزار را مورد مطالعه قرار میدهد و نیازمندیها و مشخصههای نرم افزاری را مستندسازی میکند. تحلیلگر نرم افزار شکاف بین کاربران و برنامه نویسان را پر میکند؛ چرا که آنها خواستههای کاربران نرم افزار را به توسعه دهندگان منتقل میکنند. مهارتهای مورد نیاز برای فعالیت به عنوان یک تحلیلگر نرم افزار شامل موارد زیر سات:
- دانش و تجربه در حوزه فناوری نرم افزار
- دانش گسترده در حوزه تجارت و کسب و کار
- داشتن تجربه برنامه نویسی
- کسب مهارت تجزیه-تحلیل و حل مسئله
- داشتن مهارت ارتباط موثر (گفتاری و نوشتاری)
مدیر پروژه
مدیر پروژه Project Managers) مشابه مدیران تجاری عمل میکنند اما مسئولیتهای آنها در حیطه مدیریت مسائل فنی تعریف میشود. آنها اطمینان حاصل میکنند تا تیم برنامه نویسی و توسعه نرم افزار پروژه خود را به موقع و در چارچوب بودجه تعیین شده تکمیل کنند.
برای رسیدن به این هدف، مدیر پروژه مسئولیتهای زیر را بر عهده دارد:
- زمانبندی، میزبانی و مستندسازی جلسات مربوطه
- تامین نیازهای تیم توسعه نرم افزار با فراهمسازی منابع لازم برای تحویل پروژه
- نظارت بر عملکرد تیم توسعه نرم افزار و ارائه پیشنهادات مفید
رهبر فنی
یک رهبر فنی (Technical Lead) با تیم برنامه نویسی و توسعه نرم افزار کار میکند و ارتباط میان مدیر پروژه و تحلیلگر کسب و کار را به وسیله یک نقطه ارتباطی کلیدی برقرار میسازد. رهبر فنی به عنوان یک میانجی بین مدیریت کسب و کار و تیم برنامه نویسی عمل میکند و بر جهتدهی فنی شرکت نظارت دارد. نقش رهبر فنی شامل موارد زیر است:
- بر عهده گرفتن مسئولیت تمام جوانب فنی پروژه
- پیادهسازی و به کارگیری استانداردهای کدنویسی و رویههایی که بهترین عملکرد را دارند.
- تعیین و تعریف جزئیات ساختار پروژه و برآوردن الزامات
توسعه دهنده یا برنامه نویس نرم افزار
یک برنامه نویس یا توسعه دهنده نرم افزار (Software Developer) شاکله اصلی تیم برنامه نویسی به حساب میآید. با توجه به اینکه عملکرد توسعه دهندگان تاثیر به سزایی در توسعه محصول نرم افزاری و استقرار آن دارد، زمان آنها با هوشمندی صرف انجام وظایف زیر میشود:
- توسعه و استقرار قابلیتها و ویژگیهای مورد نیاز محصول (کدنویسی)
- اطلاعرسانی و انتقال بهروزرسانیها به رهبر فنی با ارسال گزارشهای لازم
- همکاری با سایر برنامه نویسان
- استفاده از زبانها، کتابخانهها و فریمورکهای مختلف توسعه نرم افزار
انواع توسعه دهنده نرم افزار
چهار نوع اصلی توسعه دهنده نرم افزار شامل توسعه دهنده سیستم، توسعه دهنده وب، توسعه دهنده موبایل و توسعه دهنده خودکارسازی تست است. یک توسعه دهنده نرم افزار تازه کار (Junior) با کسب تجربه لازم به توسعه دهنده ارشد (Senior) و در ادامه به یک معمار نرم افزار (Architect) تبدیل خواهد شد. از جمله سایر فرصتهای ارتقای شغلی برای یک توسعه دهنده نرم افزار میتوان به رهبر تیم برنامه نویسی یا مدیر فنی هم اشاره کرد.
یک توسعه دهنده نرم افزار در تیم برنامه نویسی باید چه مهارتهایی داشته باشد؟
مهارتها و توانمندیهای کلیدی مورد نیاز برای فعالیت در جایگاه شغلی برنامه نویس یا همان توسعه دهنده نرم افزار شامل موارد زیرند:
- استعداد ریاضی
- مهارتهای حل مسئله
- یادگیری زبانهای برنامه نویسی (انواع مختلف توسعه دهنده باید زبانهای برنامه نویسی متفاوتی را فرا بگیرند)
- توانمندیهای مشارکتی و مدیریت زمان
- دقت عمل و توجه به جزئیات
- درک تازهترین روندها و نقش آنها در یک محیط تجاری
- مهارتهای کار تیمی
- مهارتهای توسعه فردی برای همگام ماندن با روندهای به سرعت در حال تغییر
حال در ادامه به معرفی مقالات و دورههای آموزشی کاربردی و مرتبط در حوزه برنامه نویسی پرداخته شده است.
مقالات کاربردی مجله تم آف پیرامون نقش شغلی برنامه نویس
در این بخش، مقالات آموزشی و کاربردی فهرست شدهاند که تاکنون در مجله تم آف با موضوع برنامه نویس یا همان توسعه دهنده نرم افزار منتشر شدهاند:
- چطور برنامهنویس شویم؟ — راهنمای عملی ورود به دنیای برنامهنویسی
- چگونه برنامه نویس وب شویم؟ – بخش اول: فرانتاند (FrontEnd)
- چگونه برنامه نویس وب شویم؟ — بخش دوم: بکاند (Backend)
- برنامه نویس فرانت اند ، بک اند و فول استک دولوپر — وظایف، مهارت ها و درآمد
- ۵ اصطلاح مهم که هر برنامه نویسی باید بداند
- بهترین کشورها برای مهاجرت برنامه نویس | مهاجرت کاری برنامه نویسی
- زبان برنامه نویسی پایتون (Python) چیست ؟ — از صفر تا صد و به زبان ساده
- بهترین زبان های برنامه نویسی سال ۱۴۰۰ یا ۲۰۲۱ — راهنمای کاربردی
طراح رابط کاربری و تجربه کاربری
طراح رابط کاربری (User Interface Designer | UI) و طراح تجربه کاربری (User Experience Designer | UX) به طور کامل از آغاز تا پایان درگیر توسعه محصول خواهند بود. به بیان صریحتر، طراحان تجربه کاربری روی رفتار یک محصول نرم افزاری تمرکز دارند و طراحان رابط کاربری نیز طراحی گرافیکی یا همان طرحبندی محصول را برعهده دارند.
وظایف طراح رابط کاربری و طراح تجربه کاربری چه هستند؟
مسئولیتهای طراحان رابط و تجربه کاربری به شرح زیرند:
- بررسی گزارشهای خلاصه طراحی برای درک نیازمندیها
- ترجمه نیازمندیها به راهنمای شیوهها، سیستمهای طراحی، الگوها و رابطهای کاربری جذاب
- ایجاد تصویرسازیهایی از صفحه نمایش در یک چارچوب نمونه اولیه
- شناسایی مشکلات طراحی و ارائه راهکارهای مفید
- ارائه ایدهها، مفاهیم و راهکارهای طراحی و به کارگیری بازخوردهای صاحبان محصول
- ایجاد و نگهداری مستندات مربوط به چارچوبهای طراحی
- هماهنگی و همکاری با مدیر محصول برای ایجاد یک تجربه کاربری مطلوب
- پشتیبانی از تیم برنامه نویسی نرم افزار در طول فرآیند ساخت و توسعه محصول
حال در ادامه این بخش به معرفی دورههای آموزشی مرتبط با طراحی رابط کاربری در سایت تم آف پرداخته شده است.
مسئول تضمین کیفیت / تست محصول
به بیان ساده، مسئول تست و تضمین کیفیت نرم افزار (Quality Assurance Tester) میتواند به تنهایی یک محصول را بر اساس درک ویژگیها و قابلیتهای مورد نیاز و بازخوردهای حاصله بسازد یا خراب کند. مسئولین تضمین کیفیت و تست نرم افزار در خصوص اینکه آیا قابلیتها و ویژگیهای پروژه در سطح کیفی قابل قبولی قرار دارند، حرف آخر را میزنند. مسئولیتهای کلیدی یک مسئول تست و تضمین کیفیت نرم افزار در ادامه فهرست شدهاند:
- تأیید اینکه برنامه نویسان معیارها و شرایط تعریف شده مورد نیاز را داشته باشند.
- تعامل فعال با تیم توسعه و هدایت آنها در فرایند تضمین کیفیت
حال در ادامه این مقاله به نکات مهمی اشاره شده است که در تشکیل یک تیم برنامه نویسی موفق و کارآمد باید مدنظر قرار بگیرند.
در تشکیل تیم برنامه نویسی باید به چه نکاتی توجه شود؟
انتخاب یک تیم برنامه نویسی و توسعه نرم افزار مناسب میتواند به وضوح یکی از مهمترین تصمیماتی باشد که در زمان راهاندازی یک کسب و کار گرفته میشود. در نهایت، این چگونگی تشکیل تیم برنامه نویسی است که موفقیت یا شکست یک کسب و کار را تعیین میکند.
تشکیل تیم برنامه نویسی موفق و آرمانی چیزی بیشتر از استخدام چند کارمند است که با یکدیگر همکاری میکنند و پروژه مربوطه را توسعه میدهند. در واقع، تشکیل تیم برنامه نویسی ، انتخاب شریکان تجاری است که به چشماندازها و تصورات ذهنی مدیران و صاحبان پروژه زندگی میبخشد.
باید اطمینان حاصل شود که نقشها و مسئولیتهای لازم پیش از تشکیل تیم برنامه نویسی مشخص شده باشند. باید تعیین شود که چه کسی تیم برنامه نویسی را مدیریت خواهد کرد؟ و همینطور چه تعداد توسعه دهنده مورد نیاز است؟ باید به یاد داشت که فرآیند توسعه نرم افزار و همکاری و شراکت تیم برای تولید محصول میتواند از چند ماه تا چندین سال زمان ببرد. بنابراین، در تشکیل تیم برنامه نویسی بسیار مهم است که افراد درستی انتخاب شوند و این افراد باید تناسب لازم را هم با پروژه و هم با کسب و کار مربوطه داشته باشند.
چهار نکته مهم در هنگام تشکیل تیم برنامه نویسی
نکاتی که در ادامه این بخش ارائه شدهاند، مسیر درست برای استخدام اعضای تیم برنامه نویسی را آشکار میسازند:
۱. تفکر انتقادی
در حالت ایدهآل، تشکیل تیم برنامه نویسی باید به گونهای انجام شود که افراد بتوانند بهترین راهکارها را ارائه دهند و بهینهترین راه برای رسیدن به این راهکارها را برگزینند. این گاهی بدین معناست که تیم برنامه نویسی با ایدههای فرد تشکیل دهنده تیم مخالف هستند. اما «نه» گفتن میتواند تاثیر بیشتری در مقایسه با پذیرفتن همه چیز به همراه داشته باشد.
نه گفتن این مسئله را نشان میدهد که به جای اطاعت کورکورانه از دستورات، آمادگی برای پیدا کردن بهترین راهحل وجود دارد.
۲. تخصص در یک حوزه خاص
هر پروژه برنامه نویسی و توسعه نرم افزار یک فرآیند پیچیده است که مسائلی بیشتر از کدنویسی صرف را شامل میشود. تیم برنامه نویسی و توسعه نرم افزار باید بتوانند به طور همزمان نیازهای کسب و کار و سازمان مربوطه را برطرف سازند و در عین حال کاربر نهایی را هم در نظر داشته باشند. باید به دنبال افراد متخصصی بود که دارای پیشزمینه حرفهای قوی هستند و میتوانند دانش و مهارت خود را در مواقع حیاتی به سازمان ارائه دهند.
۳. پروژههای پیشین
پروژههای قبلی که اعضای بالقوه تیم برنامه نویسی اجرا کردهاند، کیفیت کار آنها را بازتاب میدهند. به واسطه این پروژههای انجام شده، میتوان متوجه شد که نامزدهای انتخابی برای تشکیل تیم برنامه نویسی با چه نوع مشتریانی کار کردهاند و چگونه توانستهاند به نیازمندیهای پروژه پاسخ دهند. بررسی پیشینه همکاران بالقوه را نباید فراموش کرد. معمولاً شرکتهای IT با سابقه از ارائه پروژههای پیادهسازی شده و تمام اطلاعات مفید و لازم برای تصمیمگیری در خصوص استخدام یک متخصص، استقبال میکنند.
۴. پیشنهاد مبلغ عاقلانه
انجام کار با کیفیت مستلزم صرف هزینهها و مبالغ لازم است و انتخاب کمهزینهترین گزینه همیشه به نتیجه نمیرسد. گاهی کار ارزان به معنی کیفیت پایین است. ارتباطات ضعیف، کمبود تجربه، کدنویسی بیکیفیت، کمبود تستها و آزمایشها و مستندسازی غلط تنها برخی از مشکلاتی را شامل میشوند که میتوان در صورت انتخاب ارزانترین گزینه تجربه کرد. پروژههای سفارشی برنامه نویسی و توسعه نرم افزار نسبت به راهکارهای پیش ساخته و آماده موجود بسیار گرانتر هستند. اما مزایا و ارزش افزودهای که پروژههای سفارشی ایجاد میکنند، ارزش صرف هزینههای بیشتر را خواهد داشت. حال در ادامه ۱۰ گام مهم برای مدیریت تیم برنامه نویسی موفق و توانمند ارائه شده است.
۱۰ گام برای مدیریت تیم برنامه نویسی موفق
مدیریت یک تیم برنامه نویسی و توسعه نرم افزار موفق، نیازمند مشارکت در تمام تلاشهایی است که منجر به تشکیل چنین تیم موفقی خواهند شد. در این بخش به ۱۰ گام مهم برای رسیدن به این هدف ارائه شده است:
۱. تحت کنترل گرفتن فرآیند استخدام در تشکیل تیم برنامه نویسی
در صورتی که کنترل فرآیند استخدام در اختیار تشکیل دهنده تیم برنامه نویسی باشد، میتوان از مورد هدف قرار گرفتن نامزدهای مطلوب برای نقشهای مختلف اطمینان حاصل کرد. در ادامه این بخش، برخی از گامهای فرعی برای سادهسازی مراحل اولیه ساخت یک تیم توسعه نرم افزار ارائه شدهاند.
تعریف نقش شغلی به جای تعریف مهارتهای مورد نیاز
با توصیف نقش شغلی مربوطه به عنوان یک سری اهداف عملکردی به جای یک فهرست بلند بالا از مهارتها و تجربیات مربوط به آن زمینه کاری، احتمال بهرهمندی از گستره استعدادهای وسیعتر به حداکثر خواهد رسید. میتوان در آگهی استخدام چهار تا پنج هدف یا وظیفه را در حوزه تخصصی یک نقش شغلی برای داوطلبین تعیین کرد. از این اهداف میتوان به عنوان ستون اصلی آگهی شغلی استفاده کرد.
انتشار فهرستهایی که داوطلبین منفعل را کنار میزنند
بهتر است در عنوان آگهی شغلی یک شعار تبلیغاتی جذاب اضافه شود تا علایق حرفهای نامزد بالقوه را به خود جلب کند. در فرم تقاضای همکاری میتوان بخشی را در نظر گرفت که در آن داوطلب در دو پاراگراف دستآوردهایی که تا کنون در پروژهها و تجارب شغلی پیشین کسب کرده است را ترسیم کند. به این روش میتوان داوطلبین واجد شرایط واقعی را از افرادی که تنها به موقعیت شغلی مربوطه علاقهمند هستند، تفکیک کرد و تشخیص داد.
۲. استخدام افراد مشتاق برای تشکیل تیم برنامه نویسی
بهتر است به دنبال برنامه نویسانی بود که در اوقات فراغت خود تنها برای سرگرمی پروژههای شخصی انجام میدهند و واقعاً به برنامه نویسی علاقهمند هستند. برای مثال، گوگل یک سیاست ۲۰ درصدی را در این خصوص اجرا کرده است که در آن کارمندان بخش تولید نرم افزار میتوانند ۲۰ درصد از زمان کاری خود را به پروژهها و ایدههای شخصی خود اختصاص دهند. طبق گزارشهای تجاری، این سیاست منجر به افزایش انرژی و انگیزه کارمندان شده است.
۳. ارزیابی و پرورش مهارتهای نرم
ممکن است باور این مسئله دشوار باشد، اما این نه مهارتهای فنی، بلکه مهارتهای نرم هستند که در موفقیت تیم توسعه نرم افزار یک عامل تعیین کننده به شمار میروند. یک پروژه با کیفیت تنها وابسته به برنامه نویسی نیست، بلکه نیازمند یک تیم اجتماعی و متواضع است. در طول فرآیند استخدام باید به دنبال مهارتهای نرم و سازگاری فرهنگی بود. هوش هیجانی در یک پروژه مشارکتی یک امر کلیدی به حساب میآيد. انسجام ساختاری واقعی بر اساس تعلق خاطر و ارتباط بنا شده است.
- مقالات پیشنهادی:
- مهارتهای نرم ضروری از دید سازمانها در سال ۱۴۰۰
- اهمیت مهارتهای نرم برای دانشجویان + معرفی فیلمهای آموزش مهارتهای کلیدی
تقویت همکاری چند منظوره
امروزه تیمهای پروژه محور چند منظورهای که میخواهند خود را متمایز کنند و رقابتی باقی بمانند، خصوصاً در حوزه فناوری برای مشاغل اهمیت بیشتری پیدا کردهاند. استخدام کنندگان اغلب به دنبال داوطلبینی هستند که برای کار گروهی مناسب باشند. آنها همچنین به دنبال افرادی هستند که ترسی از بیان نظرات و ایدههای خود یا ایجاد تحول در تیمهای پروژه ندارند.
در اولویت قرار دادن مهارتهای ارتباطی و اجتماعی
افتادن در دام تمرکز بیش از حد روی خروجی فنی به قیمت از دست دادن تشکیل تیم برنامه نویسی به معنای واقعی و ایجاد ارتباط بین اعضا میتواند در مدیریت یک تیم توسعه نرم افزار به راحتی اتفاق بیافتد. باید به طور واضح این اولویت برای تیم برنامه نویسی مشخص شود که همدلی و هوش احساسی به اندازه کار فنی با کیفیت دارای اهمیت است. برای رسیدن به این هدف، باید کارهای زیر را انجام داد:
- باید فرصتهایی ایجاد شوند تا افراد بتوانند نقاط قوت و مهارتهای ویژه خود را به سایرین انتقال و آموزش دهند.
- تیپهای شخصیتی مختلف در اعضای تیم باید شناسایی شوند تا امکان تعامل و کار با آنها بر اساس نقاط قوت و ضعفشان فراهم شود.
- باید برای بحث و گفتگو زمان مشخصی تعیین شود.
4. فراهم کردن ابزار و محیط کاری مناسب برای اعضای تیم
تیمهای چند منظوره و مشارکتی نسبت به فراهم کردن ابزارها و محیط مناسب برای تجهیز و ارتقای تیم جهت رسیدن به اهداف تعیین شده در درجه دوم اهمیت قرار میگیرند. در حالی که اعضای تیم برنامه نویسی موظف به استفاده از مهارتهای نرم خود در محیط کار هستند، تشکیل دهنده تیم در درجه اول وظیفه دارد تا شرایط آسودگی و راحتی را در محیط کار برای اعضا فراهم سازد.
باید ابزار و منابع را برای تیم خود گسترش داد؛ این ابزار و منابع میتوانند شامل فناوریهای خاصی شوند که به رشد بیشتر و سریعتر اعضا کمک میکنند و از ایجاد ناامیدی و آسیب زدن به سلامت روان در افراد جلوگیری میکنند.
۵. توجه و ارتباط فعالانه
ارتباط و تعامل امری دو طرفه است. یک مدیر کسب و کار، باید به صحبتهای تیم برنامه نویسی به طور فعالانه توجه کند تا درکی از شرایط فعلی پروژه به دست آید. میتوان از اعضا سوالاتی مشابه موارد زیر پرسید:
- روی چه چیزی کار کردی؟
- آیا نتیجه مطابق انتظار بود؟ چرا؟
- کدام بخشها را میتوان بهبود داد؟
علاوه بر این، میتوان با سر زدن به تک تک افراد و تیمها بدون درخواست آنها، ارتباط فعالانه را حفظ کرد. با ایجاد علاقه واقعی در هر فرد و گروهبندی اعضای تیم، میتوان روابط معناداری را ایجاد کرد.
۶. تلاش برای بهبود روابط اجتماعی اعضای تیم
گاهی اوقات برقراری و حفظ ارتباط به سادگی پرسیدن چند سوال نیست. در چنین مواردی، همچنان گامهای بسیاری وجود دارند که میتوان به وسیله آنها ارتباط روان با تیم برنامه نویسی را ارتقا داد. در ادامه این بخش به شرح این گامها و روشها پرداخته شده است.
تعریف نقشها و اهداف از ابتدا
اغلب، سوءتفاهمها از درک نامشخص نقشها و مسئولیتها ناشی میشوند. هر پروژه چابکی (Agile) باید با تعیین دقیق و جامع نقشها و اهداف آغاز شود. در طول مراحل آغازین تشکیل تیم برنامه نویسی (Kick-Off)، باید در مورد نقشهای مختلف و انتظاری که از هر یک وجود دارد، بحث کرد. باید یک مرور کلی از نحوه شناسایی و رفع نقایص در زمان وقوع آنها انجام شود. مرحله ابتدایی تشکیل تیم برنامه نویسی به عنوان زیربنا و زیرساختی برای هدایت تیم به حساب میآید. اما نباید این مرحله را تا حدی که ابتکار عمل از تیم گرفته شود بسیار سفت و سخت برگزار کرد.
تشویق اعضا به پرسیدن سوال
باید تیم را به پرسیدن سوال تشویق و ترغیب کرد و هرگز نباید سوالی را رد کرد و از پاسخگویی به آن امتناع ورزید. همچنین نباید به گونهای واکنش نشان داده شود که به خاطر پرسیدن سوال، احساس ناکافی بودن به فرد دست بدهد. پرسیدن سوال به شفافسازیها و اکتشافات مهمی میانجامد و در بسیاری از مواقع منجر به بهبود روندهایی میشود که پیشتر برای تیم ناشناخته بودهاند.
اشتباه کردن
برای آن دسته از افرادی که تا کنون تجربه حضور در پروژههای چابک را نداشتهاند، اشتباه کردن اجتنابناپذیر است و بخشی اساسی در فرآیند آموزش به حساب میآید. اشتباه کردن مخصوصاً در شروع پروژه باید ترغیب شود و با آغوشی باز مورد بحث قرار بگیرد. نحوه مدیریت اشتباهات در یک تیم میتواند بر ابتکار عمل و صمیمیت اعضای آن تیم تأثیر بسزایی داشته باشد.
میزبانی از جلساتی برای نگاه به گذشته تا امروز
میتوان با برگزاری میزگردهایی بر آنچه در گذشته اتفاق افتاده تمرکز کرد و اتفاقات درست و نادرست را به شیوهای سازنده مورد بررسی قرار داد. برگزاری چنین جلساتی باعث ایجاد شفافیت بیشتر در برقراری ارتباط خواهد شد.
ارائه بازخورد
باید یک کانال واضح از بازخوردها ایجاد شود و به احساسات و نظرات استدلالی تک تک اعضای تیم درباره تغییرات اساسی و شرایط موجود توجه شود. ایجاد یک مدل شفاف برای بررسی بازخوردهای اعضای تیم، همه افراد را برای پیشرفت بیشتر در یک جهت قرار میدهد.
۷. جلوگیری از بروز فرسودگی شغلی
نباید تیم برنامه نویسی را به تولید نتایجی فراتر از ظرفیت آنها وادار کرد. همچنین، نباید چندین پروژه را به طور همزمان به تیم محول کرد. بدون شک چنین رفتاری به فرسودگی شغلی (Burnout) منجر خواهد شد. به خصوص هنگامی که پروژه بلند مدت باشد، این مسئله بسیار اهمیت دارد. همانطور که پیشتر هم اشاره شد، فراهم کردن منابع و در اولویت قرار دادن سلامت روحی و ذهنی اعضا دقیقاً به اندازه توانمندیهای فنی آنان دارای اهمیت است. یک برنامه نویس خوب و کارآمد، برنامه نویسی است که خشنود و راضی باشد.
۸. خودداری از اضافه کردن نیروی انسانی اضافه برای رفع سریع مشکلات
نباید برای سرعت بخشیدن به روند توسعه افرادی را از خارج به تیم اضافه کرد. اضافه کردن افراد بیشتر پروژه را به تاخیر خواهد انداخت. چرا که، پروژه به بخشهای کوچکتر بسیاری تقسیم خواهد شد. اگر افزودن افراد بیشتر به تیم اجتنابناپذیر باشد، بهتر است به تدریج و هر بار یک یا دو عضو جدید را اضافه کرد و نتیجه به دست آمده را مورد ارزیابی قرار داد.
۹. تولید نرم افزاری کاربردی و کاربرپسند
فارق از الزامات فنی و تجاری، اگر محصول تولیدی مورد پسند کاربران قرار بگیرد، اعضای تیم برنامه نویسی انگیزه مضاعفی برای بهبود آن خواهند داشت.
۱۰. در نظر داشتن استخدام فریلنسرها
اگرچه بسیاری از کارفرمایان سنتی ایده استفاده از فریلنسرها و دورکاری را به سخره میگیرند، برون سپاری از راه دور دارای مزایای کلیدی است که در ادامه فهرست شدهاند:
- افزایش بهرهوری
- صرفهجویی در هزینههای سازمان
- از بین رفتن مشکلات مربوط به رفت و آمد
- صرفهجویی در هزینههای کارمندان
- دسترسی به استعدادهای جهانی فارق از مرزها
- کاهش تغییر کارمندان
اکنون در بخش انتهایی این مقاله به معرفی دورههای ویدیویی مرتبط با تشکیل تیم برنامه نویسی پرداخته شده است.
فیلم های آموزش تشکیل تیم برنامه نویسی در تم آف
در این بخش پایانی به معرفی آن دسته از فیلمها و دورههای آموزشی تم آف پرداخته شده است که بیشترین ارتباط را با چگونگی تشکیل تیم برنامه نویسی موفق و توانمند دارند.
فیلم آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی
کار تیمی و تیمسازی تنها در حوزه برنامه نویسی و توسعه نرم افزار کاربرد ندارد، بلکه در هر کار و فعالیت تجاری برای کسب موفقیت، پیشرفت و پیشبرد اهداف کسب و کار، موفقیت در کار تیمی و تشکیل تیمهای کارآمد حرف اول را میزند. دوره آموزش موفقیت در کار تیمی تم آف با هدف آموزش اصول تیمسازی و مباحث مربوط به کار تیمی تهیه شده است. طول مدت این دوره آموزشی ۱ ساعت و ۳۸ دقیقه و مدرس آن مهندس بهنام محمدیان دوگاهه است. این دوره ویدیویی از پنج درس تشکیل شده که سرفصلهای آن شامل مقدمات تیم و تیم سازی، مراحل تشکیل تیم (مدل تاکمن)، ساختن تیم براساس تیپ شخصیتی افراد (مدل MBTI)، ساختن تیم براساس رفتار افراد (مدل بلبین)، ساختن تیم براساس مهارتها و تخصصها است.
- برای مشاهده فیلم آموزش موفقیت در کار تیمی – اصول تیم سازی + اینجا کلیک کنید.
فیلم آموزش مقدماتی نرم افزار جیرا (JIRA) برای مدیریت و کنترل پروژه
نرم افزار جیرا (JIRA) ابزاری برای مدیریت و کنترل تیم برنامه نویسی و پروژه ساخت محصول نرم افزاری به حساب میآید. با کمک جیرا میتوان زمانبندی پروژه، ردگیری مشکلات احتمالی، مدیریت نسخههای منتشر شده و سایر موارد مربوط به پروژه ساخت محصول نرم افزاری را مدیریت کرد. در دوره آموزش جیرا تم آف ابتدا محیط و رابط کاربری این نرم افزار معرفی و سپس مفاهیم بنیادی آن به طور جامع شرح داده میشود. همچنین، در این دوره آموزشی سناریوهای مختلفی پیادهسازی و اجرا خواهند شد تا آشنایی جامعی با کاربردهای عملی این نرمافزار حاصل شود. طول مدت این دوره آموزشی نزدیک به چهار ساعت و مدرس آن دکتر سعید فضاعلی است. این دوره از پنج درس تشکیل شده است.
- برای مشاهده فیلم آموزش مقدماتی نرم افزار جیرا (JIRA) برای مدیریت و کنترل پروژه + اینجا کلیک کنید.
فیلم آموزش سرویس Trello برای مدیریت پروژه و وظایف (Task)
Trello یک ابزار همکاری و تعامل است که با استفاده از آن میتوان پروژهها را سازماندهی کرد. از طریق Trello میتون بررسی کرد که چه کارها و وظایفی در حال انجام هستند و چه کسی در حال کار روی چه چیزی است. در دوره آموزش Trello تم آف کلیه امکانات نرم افزار Trello برای مدیریت پروژه و Taskها شرح داده شده است. طول مدت این دوره ۱ ساعت و ۵۷ دقیقه و مدرس آن مهندس محمد نسیمی فر است. این دوره دو بخش را شامل میشود که در بخش اول معرفی Trello و شروع کار با آن و در بخش دوم نیز یکپارچگی Trello با سرویس های پرکاربرد دیگر پوشش داده شده است.
- برای مشاهده فیلم آموزش سرویس Trello برای مدیریت پروژه و وظایف (Task) + اینجا کلیک کنید.
فیلم آموزش آشنایی با استارت آپ ها و محصول MVP
یکی از حوزههایی که تشکیل تیم برنامه نویسی در آن کاربرد دارد، راهاندازی یک استارتآپ است. MVP سرنامی برای عبارت Minimum Viable Product و به معنی محصول پذیرفتنی با کمترین امکانات است که میتواند برای شروع راهاندازی یک استارتآپ روش بهصرفهای باشد. بنابراین، استفاده از دوره آموزش آشنایی با استارتاپها میتواند برای افرادی مفید واقع شود که به دنبال راهاندازی یک استارتآپ و به طبع آن، تشکیل تیم برنامه نویسی هستند. طول مدت این دوره ۳ ساعت و ۱۲ دقیقه و مدرس آن مهندس جواد محمدپور است. دوره آشنایی با استارتآپها هشت درس مختلف دارد که برخی عناوین آنها عبارتند از: تعریف استارتآپ، انواع استارتآپ و تفاوتهای آنها، تعریف تیم استارتآپ و سایر موارد.
- برای مشاهده فیلم آموزش آشنایی با استارت آپ ها و محصول MVP + اینجا کلیک کنید.
جمعبندی
با افزایش نیاز به تولید نرم افزار و توسعه محصول، تشکیل تیم برنامه نویسی و توسعه نرم افزار اهمیتی دوچندان یافته است. با استفاده از گامهایی که در این مقاله شرح داده شدند و همچنین با دقت در انتخاب افراد حرفهای میتوان پیشرفت پروژه را سرعت بخشید و در این فرآیند، بهرهوری را به حداکثر رساند.
در مجموعه تم آف به عنوان یکی از بزرگترین پلتفرمهای آموزش آنلاین کشور، دورههای آموزشی جامع و کاربردی متعددی را در زمینه برنامه نویسی، مهارتهای نرم و دیگر مباحث و موضوعات لازم برای تشکیل تیم برنامه نویسی موفق، ارائه شده است. میتوان با جستجوی مهارت و موضوع مورد نظر در وبسایت تم آف به دورهها و مجموعههای آموزشی مرتبط دسترسی پیدا کرد.